1000 варненски студенти на бригада в САЩ

Близо 1000 варненски студенти ще заминат лятото на бригада в САЩ. През тази година се забелязва увеличение с около 10% на броя на желаещите да работят сезонно в щатите. Това обясни пред Дарик Боян Гаджев – управител на една от агенциите, които подготвят документите за кандидатстване и намират работодатели на студентите.

Очаква се през тази година около 7000 студенти от цялата страна да заминат на т.нар. бригади или студентски програми за работа в САЩ. Подготвянето на документите за кандидатстване е започнало още през октомври миналата година. Право да кандидатстват имат само студенти редовно обучение, които не са на повече от 28 години и имат добри познания по английски език. След като заплатят програмната такса на агенцията, която са избрали за свой посредник, от фирмата подготвят документите им – CV, дипломи и придобити квалификации. След това организират интервю с представители на посолството на САЩ.

По думите на управителя на една от варненските агенции за организиране на студентски бригади Мартин Тасчиян, броят на отказите през тази година не е бил драстично по-голям от предходни години. Сред основните мотиви за отказ за издаване на работна виза е слабото владеене на английски език и липсата на мотивировка в студента. Има и случаи, в които първокурсници на 27 години получават отказ от посолството. „В очите на интервюиращите тези студенти изглеждат по-скоро като хора, които искат да емигрират за постоянно в Америка, отколкото да работят сезонно“, коментира Тасчиян.

Въпреки демографския проблем в страната и все по-намаляващия брой студенти, през тази година от агенциите за организиране на студентски бригади отчитат близо 10% ръст на записалите се студенти. Предпочитани са позициите за работата в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, тъй като там може да се печелят допълнително пари от бакшиши. Според Мартин Тасчиян обаче това е нож с две остриета.

Бакшишът не ти е гарантиран, тъй като той се заслужава, а повечето български сервитьори не са свикнали да се усмихват и да предразполагат клиента. В същото време работодателят изисква перфектни познания на менюто и предлаганите храни и напитки. Заплащането е минимално и достига до 2-3 долара на час, като се предполага, че сервитьорът ще спечели останалото от бакшишите. Но е твърде възможно това да не се случи и в крайна сметка, ако има слаб сезон например, студентът да не спечели нищо“, обясни Тасчиян.

В последните години се забелязва тенденция към повишаване на минималните ставки за работа, като все по-рядко се срещат работодатели, които да предлагат оферти за под 7,5 долара на час. Основно офертите са за около 8-9 $ на час, като максималните достигат до 12 долара.

„Все повече намалява интересът към офертите за работа като спасител на басейн“, коментира управителят на една от големите агенции в страната за организиране на студентски бригади – Боян Гаджев. Според него това се дължи най-вече на факта, че предлаганите позиции са в периферията на големите градове и по този начин студентите по-трудно могат да си позволят да обиколят и разгледат забележителностите.

По наблюдения на Мартин Тасчиян и Боян Гаджев все повече стават хората, които заминават на бригада в САЩ не толкова заради възможността за спечелване на пари, колкото заради т.нар. културен обмен и преживяванията, които имат в Америка. „По-голямата мотивация от парите е да си направиш снимка с Empire state building или да отидеш на круиз до Бахамите. По този начин можеш да усетиш културния живот на Америка“, каза управителят на варненската агенция за организиране на студентски бригади.

Източник: DarikNews