Да си спасител е трудно?

Нека променим представата на студентите за спасител – първа асоциация е, че трябва да си супер атлет, който нон стоп спасява хора биейки се с акули, обдишвайки посинели жертви и т.н. 🙂 Реалността няма нищо общо:

1. Работата е супер приятна и лесна, студентите я описват като платена ваканция.
2. Заминаваш с приятели чрез гарантиране на настаняването до 3-ма човека заедно.
3. Има осигурено посрещане на летището, което намалява стреса и разходите с до 100 долара.
4. Има осигурена квартира, която се удържа от заработката и намалява джобните за заминаване с около поне 300 долара(депозит и първи наем обикновено е близо до тази цена)
5. Има гарантиран овъртайм, като заработките на студентите през последните години са средно около 7,000 долара. Това сравнено със всяка друга стандартна оферта от 32 – 40 гарантирани часа при 8 долара на час дава аванс от почти 3,000 долара, които трябва да се компенсират при останалите стандартни оферти със 2ра работа или бакшиши, което при заминаването не е сигурно кога, дали и в какъв размер ще се случи.
6. Курсовете за спасители са включени в цената на програмата (спестяват се около 200 долара), лесни, нормативите не са като на БЧК и могат да се покрият от хора с основна плувна култура и без завидни физически данни, след няколко тренировки: 100м бруст, 100м кроул и 100 – който от двата стила им е по-лесен. Гмуркане и изкарване на 5кг обект от 2,1 метра дълбочина. Валидни са 2 години, но дават знания и умения за цял живот.
7. Работи се почти винаги на басейни в жилищни комплекси, спасителството няма нищо общо с това в България, където басейните са препълнени с туристи. Посетителите са семейства, които живеят в комплекса. Ако се усредни колко човека се гледат за целия сезон във водата, сигурно се падат по 10-ина или по-малко човека. Ще има натоварени дни с по 25 , но и дълги часове с по 0. Голяма част от басейните са дълбоки до 1.5м и са по 10 – 15 метра.
8. Има ежедневна комуникация със Амерканци, студентите упражняват и подобряват много Английския език.

Програмата е изключително препоръчителна за студенти, които отиват за първа година, нямат ориентация в САЩ, нямат социално осигурителен номер, защото им се подава ръка още от летището и нямат притеснения за транспорт, квартира, кога ще излезе Social Security Number, дали ще намерят втора работа, дали ще си “избият” парите за програмата и т.н.

Заминаването излиза значително по-евтино заради по-малкия размер на джобните, по-ниската цена на записване. По всяка друга оферта се препоръчват поне 700 долара джобни. Като се вземе впредвид, че няма разход за транспорт от международното летище, и няма нужда от предплащане на наем за първа седмица и депозита, студентите могат спокойно да тръгнат с 400 долара по-малко.